Пасивна къща

 

В унисон със световния проблем, третиращ въпроса за енергийно спестяване, „ИНЕРТ 94” и Партньори разработи и прилага в действие Проект за изграждане на жилищни сгради от най-съвременен тип, а именно – сграда тип „ПАСИВНА КЪЩА”.

RESIDENTIAL HALL AMERICAN COLLEGE

 

Проектът е разположен на площ от 1139 м² , в които са обособени две жилищни сгради с общо РЗП (Разгъната застроена площ) - 910 м², всяка от тях с по три жилищни единици, две редови къщи и един апартамент.

Всяка една от редовите къщи разполага с обособен двор от 230 до 95 м². и застроена площ от 135 до 139 м² За компенсация на липсата на двор, апартаментите разполагат с уникални тавански тераси, чиято големина е от 100 кв. м. и изглед към София и полите на Витоша.

Застроената площ на aпартаментите е 154 м². Към всяка една жилищна единица са предвидени паркоместа, както и възможност да използват двадесет и пет метровия плувен басейн и фитнес залата. 

 

За Сградата

 Сградата е замислена, като „пасивна" и за да отговори на изискванията за такава, са предвидени съответните вентилационни, климатични и топлоизолационни решения. За енергийните нужди на сградата на покрива са разположени фотоволтаични панели, соларни панели за подгряване на вода, както и изграждането на централна термопомпена инсталация.

Сградата се състои от три нива, партер и два етажа. За удобство на ползвателите на редовите къщи са предвидени и гаражни клетки с директен достъп до съответното жилище. На партерното ниво са развити кухненски бокс, трапезария и дневна, складово помещение на входното полуниво.

На първото ниво се намират две детски стаи с общ санитарен възел и една родителска стая с отделна баня и гардеробно помещение. На второто ниво са развити два апартамента с кухненски бокс, трапезария и дневна със прилежащ санитарен възел, две детски и една родителска стая с общ санитарен възел. На таванския етаж са предвидени по едно ателие за всеки от апартаментите и изграждането на озеленена покривна тераса

 

Разположение 

Уникалното разположение на квартал "Малинова долина" предоставя възможността за съчетаване на модерния градски живот с уюта на дома сред природата.

Нискоетажно застрояване с еднофамилни къщи и богатата растителност в района граничат с важни пътни артерии като Околовръстен път, бул. "Св. Климент Охридски", бул. "А. Малинов", които предлагат бърз и удобен достъп до всяка точка в София. Близостта с жилищният район Младост, както и развитието на София Парк, предлагат разнообразни възможности за спорт, развлечение и култура. Висококачествени образователни заведения, като Американския колеж и Англо- американското училище допълват образователната инфраструктура.

Търговската инфраструктура в района е една от най-добрите в София, с магазини като Била, Хит, Мулти Форум център и други . Друга особеност е разположението на парцела върху западния склон на възвишение, това предоставя великолепен изглед и добри климатични условия.

Фактори като осветеност и проветряемост играят важна роля при ориентацията на сградата, целта е постигане на възможно най-благоприятни условия на живот и нисък разход на енергия.